Arbeta utomlands

Ser du dig om efter nya utmaningar i karriären? Oavsett om du vill ta ett nytt steg i arbetslivet eller letar ditt första jobb efter utbildningen, finns det många vägar att gå. Det naturliga är kanske att söka arbeten som ligger nära lokalt. Ofta letar man då i sin kommun, eller i alla fall inom Sveriges gränser. Något som dock blir mer och mer populärt är att söka sig utomlands när man letar arbete. Det finns många fördelar med detta, men även en del att tänka på. Skatteverket informerar till exempel om vad du bör ha i åtanke rent ekonomiskt. Här ger vi dig också några bra tips.

Olika typer av jobb utomlands

Att jobba utomlands innebär ofta att uppleva nya kulturer, träffa intressanta människor och kanske att få njuta av ett bättre klimat året om. Det finns en rad olika branscher man kan inrikta sig på när man söker jobb utomlands. Det vanligaste för de som inte har en specifik utbildning eller som vill kunna blanda nytta med nöje, är att man söker sig till jobb inom serviceyrken. Dessa kan till exempel vara servitris eller reseledare på något hotell. Det finns också gott om jobb inom sälj och marknadsföring, speciellt på soliga platser som Malta och Cypern. Här kan man till exempel arbeta med att sälja produkter inom försäkringar och spel. Ofta är det ett roligt och utmanande jobb att till exempel få kunder att spela på Megalotto eller någon annan produkt. Dessa typer av jobb finns det gott om på alla spel- och lottobolag som är baserade på öarna kring Medelhavet.

1200px-Landskap_på_MaltaInnan man börjar söka jobb utomlands bör man vara väl förberedd på vad som gäller kring villkor och försäkringar. I Sverige finns det relativt tydliga riktlinjer som håller arbetstagare skyddade mot till exempel uppsägningar. Andra viktiga aspekter som minimilön och sociala avgifter tas på största allvar i det svenska systemet. Dock har andra länder olika regler, så se till att vara påläst och fråga gärna både en och två gånger vad som gäller när du har hittat en potentiell arbetsgivare utomlands. Försäkringskassan har ytterligare information och kan oftast vägleda kring dessa typer av frågor. Om de inte kan hjälpa till på en gång har de i de flesta fall någon hänvisning till de internationella sidorna som förklarar vad som gäller. Utöver dessa förberedelser är det viktigt att man har ett stabilt boende och känner sig trygg i det lokala språket så att man inte hamnar efter i det dagliga livet.