Så skaffar du dig enklast en utbildning på nätet
Att skaffa sig en utbildning online behöver inte vara svårt. Naturligtvis kräver studierna samma ansträngning som vanliga högskolestudier på plats i en föreläsningssal, men om du har ett späckat schema kan det vara enklare att trycka in distansstudier eftersom det ger dig en större tidsmässig flexibilitet. Om du är sugen på att läsa en kurs på nätet räcker det med att du tar några enkla steg innan du är igång med processen.
Först behöver du bestämma dig för vilken kurs som du vill läsa. Om du har en särskild drömutbildning i åtanke är det lätt att gå in och kolla om den ges som distanskurs. Om du däremot är osäker och står mellan flera olika alternativ kan distanstillgängligheten vara en avgörande faktor i valet. Alla kurser ges nämligen inte online och många större utbildningar – som jurist eller läkare – måste ske på campus. Eftersom det finns aspekter av en utbildning som är svår att tillgodogöra sig online, som exempelvis kirurgisk kompetens, är det naturligt att det görs ett urval av universiteten.
Det finns dock gott om intressanta kurser som går att läsa på nätet. Många av dem tillhör humaniora. Dit hör ämnen som exempelvis historia, filosofi och lingvistik. Om du är intresserad av att läsa något av de ämnena är chansen god att det finns en kurs på något universitet. För att välja bland olika ämnesområden och kurser kan du gå in på studera.nu där det finns en tydlig översikt. Ditt val gör du sedan på antagning.se där du också kan filtrera på kurser som endast ges som distansutbildning.
Om du lyckas komma in på din utbildning får du inte glömma bort att registrera dig. Eftersom det är vanligt att deltagare söker in till kurser och sedan glömmer bort att delta eller tappar motivationen har många kurser ett krav på att du ska visa aktivitet de första veckorna. Det betyder att du loggar in och kanske genomför en uppgift så att läraren ska se att du vill gå kursen. Därefter liknar distansutbildningen en vanlig kurs i många avseenden. När det sedan är dags att komma ut i arbetslivet kan du fortsätta att utbilda dig genom exempelvis en projektledarutbildning.